Op deze baan, bijna geheel gehuld in het duister, wordt de loper slechts gevolgd door een schijnwerper. Ze lopen een “mental marathon” van 10k: 66 rondes in de duisternis, zonder enige vorm van afleiding of comfort. ASICS probeert met dit wetenschappelijke experiment aan te tonen dat mentale kracht net zo belangrijk is voor een atleet als fysieke kracht. Daarnaast biedt ASICS lopers overal ter wereld opties om ook hun mind te trainen.

 

‘Running: a rush of endorphins, or a quiet place to find ourselves in’

 

Het experiment startte gister in Londen met drie topatleten. Eén van hen is de Amerikaanse Deena Kastor, zij veroverde de bronzen medaille tijdens de marathon van de Olympische Spelen in Athene. Zij zette dan ook de snelste tijd op de Blackout Track neer: in slechts 37 minuten en 16 seconden liep ze de 66 rondes van 150 meter.

 

Deena Kastor: ‘For me, the track was a reminder of the simple joy that running offers; a rush of endorphins, or a quiet place to find ourselves in. Whether you’re a pro athlete or an everyday runner, mental restraints can limit us, but we all have the power to think our way to success.’

 

ASICS Blackout Track

Naast licht en dus zicht, ontbreekt ook alle andere afleiding: geen muziek, publiek of technische ondersteuning zoals hartslagmeters, horloges en smartphones. Lopers kunnen zich zo volledig concentreren op het hardlopen. Met als uiteindelijke doel in hun flow komen: daar waar de lopers zich het best voelen en op hun best presteren. ASICS Blackout Track is ontwikkeld in samenwerking met sportwetenschappers en topcoaches die lopers aanmoedigen geest en lichaam als het ware te synchroniseren.

 

‘The 10 k felt like a marathon, were they playing tricks on us?’

 

Danny Bent, een ultraloper die eerder van London naar India fietste, is wel gewend aan fysieke uitdagingen. Danny: ‘It felt like a marathon, were they playing tricks on us? It was a great reminder of the need to push through the voices in our heads that hold us back.’

 

Global Running Day: het experiment

Vandaag, 6 juni, tijdens Global Running Day gaat het wetenschappelijke experiment echt van start. Tien lopers leggen eerst 5K af onder “normale omstandigheden”: in het daglicht, met muziek en publiek en technische ondersteuning. Daarna legt dezelfde groep 5k af in de Blackout Track: in het duister, “white noise” maskeert eventuele geluiden en elke vorm van motivatie, feedback of techniek mist nu.

 

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappers onderzoeken onder andere het positieve effect van de aanmoedigingen van publiek. Een andere vraag die stellen is: voor welke tempo’s kiezen atleten zonder enige vorm van technische ondersteuning? Het onderzoek, opgezet en begeleid door onder andere professor Samuele Marcora (Director of Research University of Sport and Exercise Sciences) registreert data zoals tijdsprestatie en hartslag tijdens “een normale run” en tijdens de Blackout Track. De NASA Task Load Index is een van de tools die ze gebruiken om de fysieke en mentale belasting van de deelnemers te meten. Benieuwd naar de resultaten? Eind juni lees je deze hier.

 

‘Not only the strongest legs go the distance, also the strongest mind’

 

‘This is a mental challenge with a great message: the importance of a fit mind to re-evaluate what’s possible and reach your own goals in fitness as well as life. It’s not only the strongest legs that go the distance, but also the strongest mind.’ (Paul Miles, ASICS’ Chief Marketing Officer)

 

GEL-KAYANO 25 test

Op 7 en 8 juni zal nog eens een groep van 20 hardlopers van over de hele wereld de Blackout Track testen. De Nederlandse Matthijs van der Wilk community manager bij Runner’s World, is één van deze testlopers. De Blackout Track is meteen de ideale testomgeving voor de 25e editie van de GEL-KAYANO™. Dit is de eerste schoen met FlyteFoam™ Lyte en FlyteFoam™ Propel. In het donker en zonder afleiding kunnen lopers deze nieuwe technieken optimaal ervaren.

 

Test en train jouw mind

ASICS’ geeft ook alle hardlopers van over de hele wereld de kans om hun mind te trainen. Top-coach Chevy Rough, die op BBC verscheen met het item ‘Mind Over Marathon’, deelt onder andere op asics.nl tips hoe lopers het meeste uit hun run kunnen halen. Hardlopers kunnen ook zelf aan de slag met de mentale uitdaging met behulp van de nieuwe ‘ASICS Move Your Mind Challenge’ binnen de Runkeeper-app.