Afwisseling in je hardlooptrainingen bevordert je prestaties en voorkomt blessures. Bovendien is het dé manier om die gevreesde sleur te slim af te zijn. Geen reden om het níet te proberen dus!

Jong of oud, beginner of expert… een gevarieerde training is de sleutel tot succes voor elke sporter. Dr. Matthias Marquardt, onze specialist sport- en bewegingsanalyse van dienst, legt uit waarom: “Zo goed als alle symptomen die bij hardlopers optreden, zijn te wijten aan monotone trainingen. Variatie omvat drie zaken: ondergrond, schoeisel en trainingsdoelen. Wie erin slaagt innovatief om te springen met die drie elementen, gaat beter én gezonder hardlopen.”

Road, speed, trail, natural

Met die wetenschap in het achterhoofd werkte ASICS onder de noemer Mix Up Your Run een hardloopstrategie uit, waarbij vier stijlen gemixed worden tot het ideale trainingsschema:  

  • Road / Run Long – Neem langere routes en loop verder. Dit verstevigt je beenspieren en verbetert je uithoudingsvermogen.
  • Speed / Run Fast – Ga voor een intervaltraining of trek enkele spurtjes. Snelheidstraining verbetert ook op lange afstanden je prestaties.
  • Trail / Run Tough – Zoek de dichtstbijzijnde heuvels op. Door verschillende ondergronden en niveaus train je spieren die je bij een gewone training niet gebruikt.
  • Natural / Run Natural – Haal die schokdemping weg en versterk je voetspieren. Zo voorkom je blessures.

Op avontuur in de stad

Tot zover de theorie. In de praktijk heeft – helaas – niet iedereen een bos in zijn achtertuin om even te gaan trail runnen. Zeker voor de urban runners onder ons is het dikwijls een helse klus om voldoende variatie in te bouwen. Niet zo voor Angélique Heijligers, fitness & health coach en oprichtster van Stadswild. Hoewel haar trainingen steeds in Amsterdam plaatsvinden, slaagt ze er wonderwel in om de Mix Up Your Run-filosofie toe te passen. 

Hallo Angélique! Stadswild, wat is dat precies? Wat is je geheim?

Stadswild is een holistisch lifestyle concept dat stad en natuur samenbrengt. We trainen in een ‘onnatuurlijke’ omgeving een ‘natuurlijk’ bewegingspatroon. De stad is onze gym, zeg maar. We organiseren daartoe een hele resem activiteiten - van urban gym workouts, running en yoga tot food workshops, lifestyle coaching en andere inspirerende events. We zijn er voor eigenzinnige stedelingen die niet bang zijn om out-of-the-box te denken.

Heb jij dan geen welbepaalde sportroutine?

Vroeger was ik een rasechte gym bunny, maar ik kwam tot de conclusie dat de essentie van bewegen niets te maken heeft met machines. Ik trok de stad in en ging op zoek naar bewegingsvrijheid. Zo ontstond Stadswild. Ik volg niet echt een trainingsschema of zo. Bewegen maakt gewoon deel uit van mijn levensstijl. Ik doe het elke dag, en liefst op verschillende manieren.

Hoe zorgen jullie voor afwisseling in de trainingen?

De loopparcours van Stadswild zijn bijzonder gevarieerd. Ze focussen zowel op conditie als op kracht. Een steile helling, trappen, lange afstanden … in de stad kan het allemaal. Mensen kunnen bij ons ook terecht voor yoga. Daar trainen we op een betere ademhaling en lichaamshouding. Zelf heb ik eerlijk gezegd zelden of nooit blessures. En die afwissling heeft daar ongetwijfeld iets mee te maken.

Trail running zit de laatste tijd sterk in de lift. Trek jij soms de natuur in?

Absoluut, héél graag zelfs. Ik kijk trouwens enorm op naar trail runners. Ze leven in het moment: ze genieten van de natuur en zijn minder bezig met doelen. Zelf heb ik er jammer genoeg te weinig tijd voor, maar op wintersport wil ik het zeker eens proberen. Ik ga voortdurend op zoek naar nieuwe avonturen. Dat kan op verplaatsing, maar je kunt evengoed je eigen ‘mini-avontuurtje’ creëren in de stad. 

Tot slot: heb je nog een paar tips voor onze lezers? 

Woon je in de stad? Spring dan eens over die betonnen muurtjes, ren die trappen op of spurt een eindje door het park. Zo train je zowel op conditie als op kracht. En durf eens een nieuw parcours te ontdekken. Sla willekeurig een straat in en laat je verrassen. Je vindt heus wel je weg terug!

Bedankt Angélique, nog veel succes met al je projecten! En misschien tot binnenkort in de zijstraten van Amsterdam!