Beat the Sun 2016

Op dinsdag 21 juni 2016 vochten acht estafetteteams van over de hele wereld zich een baan rondom de Mont Blanc. Zes van de acht teams waren te laat: zij wisten de 140.1 km en 9.668 hoogtemeters niet binnen 15 uur, 41 minuten en 35 seconden af te leggen. Erben Wennemars en Chris Berendse streden in Team Europe North: het winnende team.

Chris: 'Beat the Sun was voor mij 25% fysiek en 75% mentaal. Op de top van een van de bergen dacht ik: is dit nu een droom of nachtmerrie?'

ASICS’ Beat the Sun is een unieke estafetterace met in elk team drie expert en drie amateur lopers. De race speelt zich af op zeer technische trails met zwaar klim- en afdaalwerk op en rondom de Mont Blanc. Beat the Sun doorkruist Frankrijk, Italië en Zwitserland. Met een totaal van 9.668 hoogtemeters - vergelijkbaar met de Mount Everest - is het met recht de zwaarste uitdaging in de natuur.

ASICS Beat the Sun 2016

Absolute winnaars

Tijdens de 3e editie van dit spectaculaire event wisten maar twee teams het traject af te leggen tussen zonsopgang om 05.44 en zonsondergang om 21.25: Team Europe North en Team Europe South. Waarbij wij, Team Europe North, de absolute winnaars waren.

Erben Wennemars liep samen met Jonas Buud (Zweden) het 3e traject: een klim van 1280 meter (startend op 2600 m) over een afstand van 17,1 km. Vanaf dit moment was Team Europe North koploper. Later in de race liep hij nog eens op een hoogte van 7540 een afstand van 14,7 km.

Erben Wennemars

Chris Berendse (23 jaar) de Nederlandse amateurloper, geselecteerd uit duizenden aanmeldingen. Hij nam als eerst het 5e traject voor zijn rekening. Op een hoogte van 4250 klom hij nog eens 970 meter over een afstand van 10,2 km. ‘Als voorbereiding volgde ik een speciaal trainingsprogramma om Beat the Sun te overleven. Maar in Nederland zijn nu eenmaal geen bergen. De race was behalve een bizar mooie ervaring soms ook bizar zwaar en pijnlijk. Ik ben dan ook extra trots op mezelf en ons team.

Chris liep ook het 11e traject: ‘Er kwam geen einde aan de klim door modder en sneeuw. Maar we waren koplopers en die 1e plaats wilde ik onder geen voorwaarde afstaand. Gelukkig hoorde ik bijna boven een menigte juichen en zag een paraglider, dat gaf weer een energie boost.’

Chris Berendse

De Nederlandse Erlinde Scheps moest de Chineese Cui Yufeng vervangen halverwege traject 4: een klim van 680 meter die begon op een hoogte van 3280.

Gezekerd ‘hard’ lopen

Het terrein is extreem gemixt van een verticale wegrace tot en met een adembenemende klim en downhill uitdaging. De oversteek over de besneeuwde piek van Fenêtre de L'Arpette op meer dan 2.600 meter, maakten de atleten voor hun veiligheid zelfs gezekerd met touwen.

Kniehoge sneeuw

Dit jaar deed Moeder Natuur er nog een uitdaging bovenop: gietende regen, harde wind en kniehoge sneeuw. Door de extreme weersomstandigheden heeft de wedstrijdorganisatie last minute zelfs een deel van het parcours aangepast.

Fysiek & mentaal maximaal

De Teams Africa, East Asia en Oceania-Pacific wisten enkele wisselpunten niet op tijd te bereiken. Maar ondanks ze niet meer officieel mee mochten strijden voor Beat the Sun, volbrachten ook zij het hele traject. Na maanden van voorbereiding gaan de atleten zowel fysiek als mentaal tot het uiterste.