De Nederlandse finalist voor Beat The Sun 2016 is deze week bekendgemaakt. Uit duizenden inschrijvingen werd Chris Berendse als een van de 24 amateurlopers geselecteerd. Hij zal, samen met onder andere Erben Wennemars, deel uitmaken van Team Europe. Wij gunnen het hem van harte dat hij op 21 juni mee mag doen met de race rondom de Mont Blanc en vroegen de finalist het hardloopshirt van het lijf...

Wat was je eerste reactie toen je het bericht kreeg dat je geselecteerd was?

Maandag was een spannende dag. Ik kon niet peilen hoe mijn kansen lagen. Toen ik een mail van ASICS ontving met een standaard onderwerpregel wist ik niet goed wat ik moest denken. Maar toen ik de mail opende en het woord 'congratulations' las, wist ik: het is gelukt! Ik kon het bijna niet geloven. De hele middag was ik flabbergasted. Mijn Facebook-pagina ontplofte met felicitaties. Ik voelde me meer jarig dan op mijn verjaardag.

Hoe ga je je voorbereiden?

Afgelopen weken heb ik het Beat The Sun trainingsprogramma gevolgd met een paar persoonlijke aanpassingen. Dit blijf ik de komende weken doen. Het is nu belangrijk om fit te blijven. Ook mentaal. Ik kijk veel naar filmpjes van de editie van vorig jaar. Dan voel je bijna hoe zwaar het is, maar ook hoe leuk.

Wat verwacht je van de run?

Het wordt een life changing event. Net als in het gewone leven zal ik onderweg tegenslagen moeten overwinnen. Dat is vast niet altijd leuk, maar dat hoort bij sporten op dit niveau. Daarom neem ik me voor om zo veel mogelijk van het moment te genieten en van de prachtige natuur. Ik verheug me erop om deze ervaring met een team te mogen delen. Wie weet sluit ik vriendschappen voor het leven.

Wanneer ben je gestart met trailrunning?

Tot vorig jaar liep ik vooral op asfalt, maar op een gegeven moment miste ik de natuur. Ik ben opgegroeid in Limburg en vind het fijn om omringd te zijn door groen. Sindsdien loop ik vaker in het bos - niet alleen op de paden, maar ook op mountainbike routes. Je moet je dan meer focussen op waar je loopt. Daar word je scherper van. Dit weekend doe ik mee met de ASICS Xtrails in Vaals, dat wordt mijn eerste trailwedstrijd.

Hoe denk je de zon te verslaan?

Ik ben bloedfanatiek en weet zeker dat ik alles zal geven. Verder ben ik echt een teamsporter. Uit mijn ervaring als wedstrijdroeier weet ik hoe belangrijk een goede teamspirit is; met zijn allen gaan voor één doel én een onvergetelijke ervaring. Als we ons focussen op onze eigen race én hard genoeg lopen, moet het lukken.

Chris Berendse (22) woont in Utrecht en werkt als accountant bij een internationaal bedrijf. Daarnaast volgt hij in deeltijd een master opleiding Accountancy aan de Nyenrode Business Universiteit.

Erlinde Scheps van Run-Waygirls gaat mee op missie naar Beat The Sun als runner-up. Voor haar verhaal kan je hier terecht.

> Meer info over Beat The Sun