GEZONDE GEEST IN EEN GEZOND LICHAAM

Wist jij al dat het acroniem ASICS (Anima Sana In Corpore Sano) een gezonde geest in een gezond lichaam betekent? Volgens ASICS is sporten namelijk de weg naar een gezonde en gelukkige levensstijl. Bijzonder is dat de oprichter van het Japanse merk, Kihachiro Onitsuka, deze visie al in de jaren 70 bedacht. En vandaag is deze uitspraak misschien wel meer waarheid dan ooit. Talloze mensen zijn gezonder én gelukkiger doordat ze sporten. Er zijn oneindig veel mooie, heroïsche verhalen die ons kippenvel bezorgen en respect afdwingen. Christian Schiester is zo’n voorbeeld. Op zijn 20e werd hij bijna doodverklaard. Totdat hij ging hardlopen. Inmiddels is hij één van ’s werelds bekendste ultralopers. En blaakt hij van gezondheid.

‘Dagelijks dronk ik grote hoeveelheden bier. En rookte ik twee pakjes sigaretten per dag.’

Hardlopen redde zijn leven

1989. Christian Schiester is 20 jaar oud. Hij brengt een bezoek aan de huisarts voor iets onschuldigs. Denkt hij. Maar zijn dokter vertelt hem rechtdoorzee: jij leeft zeer waarschijnlijk op je 30e niet meer. Je zal het maar horen. Christian weegt op dat moment meer dan 100 kilo. Rookt meer dan 40 sigaretten per dag. En drinkt behoorlijk. Volgens de arts is het duidelijk: uiteindelijk wordt zijn ongezonde levensstijl hem fataal.

‘Ik meed alles wat maar enigszins met bewegen te maken had. Als ik op mijn werk een pen liet vallen, pakte ik nog eerder een nieuwe uit mijn bureaula dan dat ik me bukte om hem op te rapen.’

Knop om

Dit harde en onverbiddelijke nieuws zette bij Christian de knop om. Hij begint met trainen. Eerst voorzichtig: hij wisselt wat hardlopen af met wandelen. Hij bouwt zijn afstand elke dag geleidelijk aan steeds een beetje verder op.

Opgeven en doorgaan

Zijn eerste tienkilometerrace moest hij na 8 kilometer volledig uitgeteld opgeven. Zijn volgende wedstrijd was er één over 7 kilometer, deze liep hij wel helemaal uit. Hij gaf niet meer op, ook niet nadat hij vlak voor de finish nog werd gepasseerd door een 72-jarige. Hij zette door. Met resultaat.

Het is 1991, twee jaar later. Christian loopt de New York Marathon in 3 uur en 3 minuten uit.

Dit geeft hem zo’n kick en deze prestatie motiveert hem nog meer.  Hierna wint Christian vervolgens enkele halve marathons. Maar tegelijkertijd begint hij wegmarathons te druk te vinden. Dit samen met zijn liefde voor het buitenleven brengen hem naar de natuur, naar trailrunning. Het overwinnen van extreme paden ontwikkelt zich al snel tot wedstrijdduurlopen.

2003: Christian volbrengt de 'lastigste hardlooptocht ter wereld': de Marathon des Sables. Dit is een slopende race van zes dagen en 156 mijl door de Saharawoestijn. Christian brengt dan ook tijd door bij de Bedoeïenen en leert overleven in de woestijn. Zijn dieet bestaat inmiddels tijdens het hardlopen uit een mengsel van maïs, dadels, noten en olijfolie. Dat alleen houdt hem tijdens zijn duurtochten op de been.

Euforische explosie

Het plan van Schiester was om na de beruchte Marathon des Sables zijn loopcarrière te beëindigen. Maar nadat hij als 12e van de bijna 700 deelnemers over de finish komt, raakt hij helemaal in de ban van ultralopen en extreme events. Hierna doet hij bijna ieder jaar wel mee aan een ultra race. Variërend van races in het Himalayagebergte (2004, 250 km, 1e plaats), door de Braziliaanse Amazone (2006, 220 km, 3e plaats) tot de Antarctica Ultra Race (2007, 100 km, 1e plaats). Onlangs voerde hij tijdens Beat the Sun team Noord-Europa aan.

Overleven door materiaal

Inmiddels is ASICS al lange tijd een samenwerking met hem aangegaan. Zijn onmiskenbare doelgerichtheid, groot doorzettingsvermogen en ijzeren discipline karakteriseren Christian Schiester. Zelf voegt hij daar nog aan toe: ‘Het juiste materiaal is van groot belang bij het trainen voor en lopen van extreme ultra races. Alleen de beste uitrusting maakt mijn prestaties mogelijk. Tijdens zulke zware meerdaagse races is het vaak een kwestie van overleven.’

Gebruik je lichaam goed

Ondanks zijn grootse prestaties benadrukt Schiester dat "winnen" nooit belangrijk was in zijn leven. ‘Lopen geeft mij de gelegenheid om me goed in mijn lichaam te voelen en te genieten van de natuurlijke omgeving. Als kind heb ik mijn lichaam gebruikt als een excuus zodat ik mijn doelen nooit kon bereiken, nu is het mijn sterkste 'tool'. Ik kan gebruik maken van alle kracht uit mijn lichaam en lopen op de mooiste plaatsen op aarde. Ik hoop dat mijn verhaal dagelijks sporters zal motiveren om hun doelen te bereiken.’