Waarom trailrunning?

Draai de vraag eens om: waarom zou je alleen maar asfalt vreten, als je ook door betoverend mooie natuur kunt rennen? Natuurlijk zijn er klassiekers die fantastisch zijn om te lopen. Maar er zijn meer uitdagingen. It’s a big world. Go explore it! Ga eens buiten de begaande paden en voel je vogelvrij.

Waar beginnen? Avontuur naast het asfalt

Wil jij vandaag je rondje asfalt nog inruilen voor een rondje trailrunning? Maar klinkt dat lastig of ver weg? Geen zorgen. Het avontuur is dichterbij dan jij denkt. Er loopt namelijk altijd wel een trail naast, dwars door, boven of onder jouw vaste hardlooproute. Trailrunning kan al op alle wegen die náást het asfalt lopen.

Voorbereiding

Ga je echt de wijde wereld in. Bereid je dan goed voor. Waar geen wegen zijn, moet je terugvallen op je oriëntatie vermogen. Met een goede topografische kaart en een kompas kun je met een gerust hart gaan lopen. Heb je een GPS-systeem? Dan kun je je loop registreren en eventueel je progressie bijhouden via MY ASICS.

Opbouwen

Je hebt zeker profijt van jouw conditie als hardloper. Maar bouw de discipline trailrunning rustig op. Kies niet direct voor de zwaarste trails. Ook niet voor de langste. Je gebruikt je spieren op een andere manier als je op onverharde paden loopt. Over klimmen en afdalen nog niet eens gesproken.

Kracht & balans

Door op een ongelijke ondergrond te trainen, daag je jezelf nog meer uit en bouw je kracht en balans op. Dit bereik je niet door alleen maar op het asfalt te trainen.

Laat snelheid, tijd en afstand los

Geef toe aan de aantrekkingskracht die de natuur op je heeft, zeker nu de lente zo volop aanwezig is. En probeer snelheid, tijd en afstand dan eens los te laten. Dit zijn even niet je primaire doelen. Deel je trail met een everzwijn of hert, in plaats van toeterende auto’s en bellende fietsers. Sta stil bij dat fantastische uitzicht, en voor je het weet loop je al een flink stuk. Maar dan zonder dat je op je horloge of de kilometerborden kijkt.

Trailrunning schoenen

Heb je de smaak te pakken? Dan is het goed om in elk geval te investeren in een paar trailschoenen. Goede grip is essentieel zodat je niet uitglijdt als je naar boven of beneden loopt. Een relatief vlak profiel met weinig tractie is bij gewone hardloopschoen prima. Maar bij trailschoenen is de tractie grof. Bij de voorkant naar achter gericht, zodat je bergopwaarts veel tractie hebt. Bij de hiel juist het tegenovergestelde, zodat je bij het dalen kunt remmen met je hakken. Interesse in ASICS trailrunning schoenen? Bekijk hier de uitgebreide run tough collectie.

Trailrunning gear

Wat je verder nodig hebt, hangt af van de trail die je gaat ontdekken. Een paar tips op een rij. Kies eruit welke voor jou van toepassing zijn.

  • Een lichtgewicht hardlooprugzak, met of zonder ingebouwde watervoorraad
  • Trailrunning outfit die je volledige bewegingsvrijheid geeft (nodig bijvoorbeeld als je een heuvel op rent of je balans te bewaren op technische trails)
  • Opvouwbaar jack gemaakt van waterafstotend materiaal
  • Banaan, gel of energiereep. Neem iets te eten mee, ook al ben je een kort rondje van plan. Een trail kan tegenvallen, je kunt de weg even kwijt raken of wie weet smaakt het gewoon naar meer.
  • Een hardloopcap beschermt je ogen en gezicht, ook tegen de zon. En zorgt dat je je altijd op het terrein kunt concentreren.

Nog meer inspiratie nodig voor jouw (eerste) trailrunning sessie ? Bekijk hier mooie filmpjes, verhalen en beelden over Beat the Sun.

Enjoy the trails!