Samen sporten: zo laat je elkaars harten sneller kloppen

Valentijnsdag, de topdag voor romantiek is weer eventjes achter de rug.  Vind jij trouwens ook dat, los van etentjes en cadeautjes — die natuurlijk héél welkom blijven ;-) — het belangrijkste is om tijd voor elkaar te maken?

Nu zie je misschien een romantisch diner voor twee voor je. Maar het kan ook anders. Samen gaan joggen bijvoorbeeld! Maar hardlopen en hartstocht, gaan die wel samen?

We vroegen het aan het Franse koppel Sylvaine Cussot en Emmanuel Gault. Het zijn allebei topatleten, na vijf jaar nog steeds smoorverliefd én onafscheidelijk, ook tijdens het trainen.

Sylvaine en Emmanuel zijn allebei lid van het ASICS trailrunningteam en deden ook mee aan ASICS Outrun The Sun. Trailrunning is een zware variant van hardlopen waarbij je over wandelroutes in de natuur loopt, met vaak flinke hoogteverschillen. Sylvaine en Emmanuel wonnen in 2014 de Ecotrail Paris, ze weten dus van wanten.

Lees verder om te weten hoe zij het liefdesvuur aanwakkeren door samen trainen, én waarom hardlopen op een eerste date een goed idee is.

Samen intensief trainen, hoe gaat dat in de praktijk?

Emmanuel: "Hardlopen is een echte passie van ons allebei. We hebben het geluk vlakbij elkaar te werken, en spreken dus tussen de middag af om samen te gaan joggen. En nog een keer na de werkdag als het lukt. Zaterdag nemen we een dagje rust en zondag gaan we er weer tegenaan met een uitgebreide training. Altijd met zijn tweeën."

Hoe moeilijk is dat?

Sylvaine : "Onze karakters sluiten heel goed bij elkaar aan. We zitten op dezelfde lijn. Die verstandhouding is enorm belangrijk. Maar een match qua niveau is minstens zo belangrijk. Als je met zijn tweeën wil trainen, moet je op zoek naar een niveau dat werkt voor allebei, wat best wel moeilijk is. Hardlopen lijkt een eenvoudige sport, maar de training is veelzijdig en complex samengesteld. Je moet dus gelijklopende verwachtingen doelstellingen hebben."

Welke voordelen heeft het trainen als koppel?

Emmanuel: "Hardlopen op dit niveau is intensief, er komen emoties bij kijken en die zijn intenser dan in het 'gewone leven'. Bovendien kan je ze niet verbergen of doen alsof. Je ziet de ander op moeilijke momenten, wat de band alleen maar versterkt. Met hardlopen zie je heel snel waar iemands grenzen liggen. Die kwetsbaarheid zorgt ervoor dat je dichter bij elkaar komt. Tijdens onze trainingen houden we elkaar in de gaten en motiveren we de ander als het moet. We zijn dus heel veel met elkaar bezig. Ook 's avonds, wanneer we debriefen, de training bespreken en zo nodig aanpassen."

Hardlopen als eerste date, zou dat een goed idee zijn?

Emmanuel : "Hardlopen is in de eerste plaats een individuele aangelegenheid — het is niet per se logisch om samen te doen. Maar zo'n hardloopdate zou ideaal om te kijken of het klikt! Tijdens het hardlopen leer je iemand snel kennen: is ze behulpzaam, is het een doorzetter? Misschien kan ze je hulp juist goed gebruiken? Is iemand eerder een individualist, of iemand die veel luistert en wil helpen? Met intensief hardlopen komt iemands ware aard naar voren."

Tenslotte: hoe gaan jullie Valentijn vieren?

Sylvaine: "De 15e lopen we een belangrijke wedstrijd. Een restaurantbezoek de avond ervoor zit er dus niet echt in. Dat maken we achteraf wel goed. Maar eigenlijk is het elke dag Valentijnsdag voor ons!"

Ja, wij zijn jaloers op Sylvaine en Emmanuel. Je belangrijkste passie samen delen en elkaar vooruit helpen, wat een sprookje!

Wij onthouden alvast deze 5 tips voor het samen sporten met je partner:

  1. Zorg dat je dezelfde verwachtingen en doelstellingen hebt.
  2. Ken de ander en ondersteun als die het moeilijk heeft.
  3. Sport is emotie, deel die emoties met je partner.
  4. Doe samen een nabespreking van je trainingen.
  5. Intensief sporten onthult iemands ware aard — gebruik die inzichten om je relatie te verbeteren.