Zinderend raceverslag: Beat the Sun

Bloedstollende race: 2 van de 5 teams Beated the Sun en last minute liep er tóch een Nederlander mee!

Op zondag 21 juni vochten vijf continenten zich een baan rondom de Mont Blanc. De finish was één grote adrenaline piek. Team Amerika finishte slechts 10 meter voor Team Zuid-Europa. De Nederlander Andre van Dorp mocht last minute invallen in Team Zuid-Europa.

Drie van de vijf teams didn’t beat the sun. Team Asia-Pacific, Team Afrika en Team Noord-Europa finishte nadat de zon onder was. En dat allemaal met lopers van wereldklasse. Beat the Sun is dus met recht de zwaarste uitdaging in de natuur.

Wie is de Nederlandse held Andre van Dorp?

Vorig jaar streed de Benelux mee in team Noord-Europa, dit jaar niet. Tot de Italiaanse Virginia Nanni moest afhaken wegens ziekte. De amateur atleet Nederlander Andre van Dorp kon direct invallen. In het dagelijks leven is hij IT-specialist bij het Ministerie van Economische Zaken. Hij loopt obstacle runs, survival runs en ultra-trails. Hij was midden in zijn rustweek voor de Mont Blanc Marathon, hiervoor start hij volgende week.

Parcours van 13 secties

Het 150 kilometer lange parcours van Beat the Sun is opgedeeld in 13 secties. Het terrein is extreem gemixt. Van een trailrunning sectie en een verticale wegrace, tot en met een adembenemende klim en downhill uitdaging. En er is zelfs een 19 kilometer alpine parcours met 2080 hoogtemeters. Elke atleet nam twee secties voor zijn of haar rekening, een atleet per team zelfs 3. Tot aan de volgende wissel konden de atleten steeds even op adem komen. 

Tijdens de eerste helft van de uitdaging nam Team Zuid-Europa de leiding in vier van de eerste vijf secties. Van sectie 5 tot en met sectie 11 veranderde de leiding zesmaal tussen Team Amerika, Team Zuid-Europa en Team Afrika. De lopers zaten elkaar bijna letterlijk op de hielen tijdens deze bloedstollend spannende race.

Andre voltooit de finish-sectie

Andre liep onder andere sectie 13: de 13 kilometer van Le Tour terug naar Chamonix. Net na de finish geeft hij al direct zijn sportieve reactie: “Toen ik Chamonix in liep, zag ik het blauwe shirt van de Braziliaanse Iazaldir Feitoza, team Amerika. Ik dacht: wow ik kan hem nog inhalen! Dus ik begon te versnellen. Maar misschien was het te vroeg. Het was zo spannend. Ik heb alles gedaan wat ik kon tot aan de laatste meters. Maar hij was sneller.

3 x uniek

ASICS Beat the Sun is een race tussen 5 continenten. Een race tegen de zon. Een race die gestreden werd in estafetteteams van 3 professionele atleten én 3 amateurs. Dat alles samen maakt Beat the Sun zo uniek. Het is een viering van de hardloopsport, mondiale sportculturen, teamwerk en kameraadschap. Er deden 17 verschillende nationaliteiten mee. Met inspirerende atleten van over de hele wereld, zoals Pete Jacobs, een voormalige Ironman World Champion.

Bloed, zweet en tranen

Alle atleten stelden hun lichaam bloot aan extremiteiten die ze nooit eerder hebben ervaren. Van geschaafde handen en knieën en de ijzingwekkend steile hellingen van de Mont Blanc, tot aan lopen op de gletsjers rond het vriespunt.

Pete Jacobs, Ironman World Champion 2012, teamcaptain Azië-Pacific: "Mijn benen voelden vermoeider dan na een Ironman. De afdalingsectie heeft mijn benen volledig gesloopt. En toen volgde nog de 4 km bergop. Dit was zo heftig dat ik moest wandelen.”

Voor meer informatie, beeld- of videomateriaal, contacteer info@keep-track.nl.