It's a big world, go run it. Rotterdam


Zeven werelddelen. Bijna 200 landen, talloze wereldsteden en eindeloos veel events. De wereld is zo grandioos. Waar moet je zijn?
Donderdagavond 14 mei 2015 was dat in Rotterdam. Bij de Brandgrensrun.


Waarom hardlopen in Rotterdam?

Rotterdam is een wereldstad met karakter. De metropool werd 75 jaar geleden in 17 minuten plat gebombardeerd. Maar sindsdien bruist de stad van trots. En op 14 mei eerde en vierde Rotterdam dit historische keerpunt met een hardloopevent.


Brandgrensrun

4.000 mensen liepen de historische markering van de brandgrens. Daar waar Rotterdam 75 jaar geleden brandde. In het startvak heerst een minuut lang volledige stilte. Gevolgd door een trompettist. Drie parachutisten landen pal voor de start. Onder luid getoeter start een brandweerwagen uit 1940 de motoren. Dan mag de adrenaline los.

De held van de dag, is Joop Ruter. Hij start voorop met de kopgroep achter zich. De 82-jarige Rotterdammer is een internationaal loopfenomeen. Hij heeft in zijn leeftijdsklasse alle baanrecords op zijn naam staan. Maar hij maakte ook de bombardementen mee.

Verhalen van de hardlopers van de Brandgrensrun

De hardlopers van de Brandgrensrun doen mee uit respect. Uit trots. Voor hun plezier. Voor hun opa. Met hun opa. Een mix van lopers. Jong en oud. Ze delen twee passies: Rotterdam en hardlopen. En dan ontstaan mooie gesprekken en beelden.

De 82-jarige rasechte Rotterdammer Joop Deckers kijkt omhoog naar de Laurenskerk: ‘Voor mij is dit een emotionele dag. Twee dagen nadat de hele stad was plat gebombardeerd, wandelde ik als jochie van zeven met mijn vader langs de Brandgrens. Vandaag loopt mijn vrouw Anna hier dezelfde route.


‘Hardlopend maak ik een wereldreis’

Anna (72) maakte de bombardementen niet mee. Zij doet dit voor Joop. Ze is vooral een enthousiaste hardloper. ‘Op mijn 60e begon ik met hardlopen. Inmiddels heb ik zeven marathons gelopen. Voor mij is hardlopen een wereldreis. Elk jaar bezoek ik een wereldstad waar ik een marathon loop. New York, Las Vegas, Istanbul, Athene, Barcelona, Dublin en Nicaragua. Dubai staat hoog op mijn wenslijstje.

Michael (28) is tot dan toe een wildvreemde van Joop en Anna, maar hij haakt aan in het gesprek. Hij voelt met Joop mee. ‘Ik begrijp u hoor meneer. Ik heb veel met mijn opa gepraat over toen. Ik moest wel meedoen aan deze run.

>> Meer beelden van de Brandgrensrun vind je in het fotoalbum.


De Brandgrensrun is het initiatief van Rotterdam Running Crew. Zij runnen de stad, no matter what.

Ontdek Rotterdam hardlopend

Sander van Baalen, een van de motoren achter de crew: ‘Dit is de eerste en de laatste Brandgrensrun. Elke maand organiseren we een ander event. Zoals hardlopen door de Kuip of dwars door het nieuwe Centraal Station.’ Dus heb je het gemist? En ben je enthousiast geworden? Houd Rotterdam Running Crew in de gaten. En neem je hardloopschoenen de volgende keer mee naar deze wereldstad. 

Tekst: Esther Vliege - extra info +32 2 340 92 41 of info@keep-track.nl.