Van welke hardlooplocatie droom jij? Het zonnige zuiden? Ruig Scandinavië? De magie van dé NYC Marathon? Of vlieg jij met je hardloopschoenen liever de Indische Oceaan over? Naar mysterieus Azië, de groene archipel van Indonesië of nog verder...

Sports newsdesk Keep Track gaat de wereld over op zoek naar mooie, uitdagende, niet te missen hardlooplocaties. Vandaag landen we in Bolivia.

Hoogste stad ter wereld
Het Zuid-Amerikaanse Bolivia ligt in het centrum van het Andesgebergte. Een bergmassief met toppen tot wel 6.500 meter: een paradijs voor berglopers en een uitdaging als je hoogtemeters wilt trainen. Hier vind je dan ook de hoogste stad ter wereld: Potosí. Deze Werelderfgoedstad ligt op 4.070 meter.


Het Alaska van Bolivia
Het Boliviaanse Andesgebergte bestaat uit twee bergketens. Hiertussen ligt op zo’n 4.000 meter de onherbergzame hoogvlakte Altiplano. En daar ligt een klein dorpje: Uyuni. En dát is de reden van ons bezoek. Hier ligt een van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen van Bolivia: Salar de Uyuni.

Salar de Uyuni: de grootste zoutvlakte van de wereld
Een zoutvlakte met een oppervlakte van wel 12.000 km². Genoeg speelruimte voor long distance runners. En dat is een goede trainingsvorm. Door Run Long leer je bijvoorbeeld langer comfortabel hardlopen en verstevig je je beenspieren.


Isla Pescado
Ruim 40.000 jaar geleden was de Salar de Uyuni vlakte een reusachtig prehistorisch meer. Midden in het 'meer' ligt het vulkanische Isla Pescado. Op dit eiland in vissenvorm groeien torenhoge cactussen in alle vormen en maten.

Zelf ontdekken?
Wil je dit buitenaardse decor met eigen ogen ontdekken? Go for it! Maar hier trek je natuurlijk niet zomaar je hardloopschoenen aan, tenzij je naam Dennis Licht is ;). Hij traint momenteel in het Amerikaanse Flagstaff om de beste 5.000 meter loper van Nederland te worden. Ook hij staat te trappelen om dit buitenaardse landschap te ontdekken:

In september wil ik op vakantie naar Bolivia en ga daar dan zeker op de zoutvlaktes trainen.

De zoutvlaktes liggen op zo’n 3.650 meter. Je lichaam moet, zelfs in rust, enorm wennen aan die hoogte. Met een jeep de vlaktes over is ook een fantastische ervaring. En natuurlijk kun je voor het gevoel of de foto dan een paar actiemeters maken.


Hoog & heet!
Het surrealistische landschap ligt niet alleen hoog. Het is er ook heet! Goede kleding en bescherming zijn een must. Neem dus een geschikte zonnebril en zonnebrandcrème mee, want het felle licht samen met de weerkaatsing op het witte zout is bijna oogverblindend. En de ASICS voorjaarscollectie 2015 houdt jou hier, dus waar je ook ter wereld loopt, aangenaam koel.

Herstel als een Inca
Rust en herstel is minstens zo belangrijk als trainen. Na een actieve training herstelt je lichaam tijdens rust, en juist dan word je sterker. Dus bezoek in Bolivia zeker ook de warmwaterbronnen van Tarapaya. In de 14e eeuw kwam de eerste Inca-keizer in deze warmwaterbronnen op krachten.

Dit is hardlopen in Bolivia. Wat is jouw hardloopdroomlocatie?
Dromen, fantaseren en reizen is fantastisch. Maar voor de ultieme hardloopervaring hoef je natuurlijk niet de hele wereld over te vliegen. Geniet van jouw tracks. Op de baan, het asfalt of in de natuur.

Deel jouw mooiste track op Twitter of Instagram met de hashtag #gorunit

It’s a big world, go run it!